Sustenabilitatea – factor de succes

Produsele sustenabile deschid pentru cei care prelucrează lemnul calea unei situații din care toate părțile implicate au de câștigat, spune Dr. Albert Rössler, Director General pentru Cercetare și Dezvoltare din cadrul companiei austriece de producție de lacuri ADLER: ele deschid noi sectoare de activitate și, în același timp, permit o mai multă siguranță și eficiență în procesul de prelucrare. În cadrul discuției noastre, Dr. Rössler povestește, în plus, despre numeroasele fațete ale sustenabilități, despre provocările în procesul de dezvoltare și despre conceptul fascinant al economiei circulare.
21 iul. 2021

Subiectul „straturilor de acoperire sustenabile” este momentan pe buzele tuturor. În ce măsură poate fi un lac sustenabil?

Sustenabilitatea este un subiect incredibil de multi-fațetat, care depășește cu mult clasica protecție a mediului. Sustenabil este, până la urmă, tot ce nu ne afectează în mod negativ mediul în care trăim și, așadar, ceea ce nu are un efect dăunător asupra mediului, sănătății, climei și asupra resurselor disponibile. În cazul produselor noastre, acest lucru înseamnă: un procent ridicat de materii prime naturale și regenerabile este tot atât de sustenabil cât renunțarea la materii toxice și dăunătoare pentru mediu. La aceasta se adaugă și siguranța utilizării, un bun bilanț al emisiilor sau consumul de materiale și energie. Aspectul de mediu este deci important, dar există și numeroase alte aspecte pentru a crea valoare adăugată în sensul sustenabilității.

De când se poate vorbi de lacuri sustenabile?

Lacurile sustenabile au existat, în principiu, deja înainte de apariția termenului de sustenabilitate. La ADLER am început deja din anii 1970 să ne preocupăm intensiv de lacurile pe bază de apă – și, până în zilele noastre, o concentrație redusă de COV este o componentă centrală a fiecărui lac sustenabil. În afară de acestea, am eliminat deja de mult din rețete componentele care sunt dăunătoare pentru mediu și pentru sănătate – deci metalele grele, substanțele cancerigene sau toxice. Astăzi, cea mai mare parte a lacurilor noastre nu conține nanomateriale sintetice și aditivi de înmuiere. În timpul concentrării asupra subiectelor de mediu într-un sens restrâns, s-a impus în ultimii 10, 15 ani tot mai mult un punct de vedere unitar, care nu are în vedere produsul în sine, ci întregul circuit – de la materiile prime la fabricare și prelucrare și până la produsele de descompunere.

Cuvânt-cheie circuit: certificatul de economie circulară „Cradle to Cradle” joacă un rol important pentru ADLER. De ce?

Certificatele de mediu și de sustenabilitate există între timp, ca să o spunem pe șleau, câtă frunză și iarbă, iar cele mai multe au cerințe foarte asemănătoare de la un produs. „Cradle to Cradle” merge un pas mai în față și verifică întregul ciclu al produsului. Cerința pentru „Cradle to Cradle” este ca respectivul produs să revină în circuit după încheierea ciclului său de viață. Deșeurile nu reprezintă gunoi, ci resurse valoroase – acest gând ne-a fascinat.

Cum putem să ne închipuim deci procesul de producție al unui lac nou, sustenabil?

Acesta diferă de la caz la caz. Uneori dezvoltăm mai departe o rețetă deja existentă în direcția sustenabilității, înlocuind eventual materii prime fosile cu materii prime regenerabile. Uneori există cerințe concrete de la un client și trebuie să le implementăm. Alte produse se dezvoltă de la zero, cum este de exemplu noul nostru lac sustenabil pentru mobilă Bluefin Terra-Diamond. Astfel trebuie alese cele potrivite dintr-o mare de materii prime și trebuie dezvoltată rețeta optimă, suficientă pentru cerințele noastre în orice privință – lacul nu trebuie să fie până la urmă „doar” sustenabil, ci să îndeplinească standardele noastre ridicate în ceea ce privește calitatea prelucrării, rezistența, aspectul și senzația tactilă.

Pe lângă materiile prime, bilanțul energetic joacă un rol important pentru lacurile sustenabile. În ce măsură?

Și în ceea ce privește energia, trebuie avut în vedere întregul ciclu de produs: câtă energie se consumă pentru fabricarea materiilor prime, câtă pentru producerea lacului și căile de livrare? La ADLER utilizăm exclusiv curent electric din surse sustenabile și ne optimizăm permanent eficiența energetică – obiectivul nostru este să scădem consumul total de energie cu 5 % până în 2025, în ciuda volumului de producție în creștere. Un alt aspect important este, în cele din urmă, consumul de energie înregistrat la client – la aplicarea lacului, la uscare sau la șlefuire. Fiecare kilowatt-oră de curent electric economisit în cadrul acestor procese înseamnă un câștig dublu: pe de o parte în bilanțul ecologic, pe de altă parte în portofelul clientului. Avem deci o situație clasică, din care toate părțile implicate au de câștigat – acționez sustenabil și economisesc, în același timp, costurile cu energia.

Cuvânt-cheie client: cum se dezvoltă piața pentru produse sustenabile?

Există de ani de zile o tendință ascendentă clară, dar încă la un nivel relativ scăzut. În cadrul strategiei noastre de sustenabilitate, am stabilit obiectivul ca până în 2025 să ne realizăm 20 % din cifra de afaceri totală din produse sustenabile – consider că este absolut realizabil. Pe de o parte există tot mai mulți clienți finali care apelează la produse ecologice, sustenabile sau chiar vegane nu doar în alimentație sau îmbrăcăminte, ci și în cadrul organizației lor. Pe de altă parte, și la prelucrători începe să câștige tot mai mult teren raționamentul că și ei înșiși au de câștigat dacă utilizează produse sustenabile: pentru că obțin procese de muncă mai sănătoase și mai sigure în propria companie, reduc reziduurile și emisiile și necesarul de energie scade. În afară de acestea, avem în dotare din timp produsele corecte, conform reglementărilor legale mai stricte și lucrăm cu produse de calitate. Și, în cele din urmă, este pur și simplu o chestiune de atitudine: cu toții știm că purtăm o responsabilitate comună pentru climă și mediu – ar trebuie să ne asumăm această responsabilitate în domeniul nostru profesional.

În continuare există rezerve în legătură cu calitatea produselor ecologice. Sunt justificate?

Anumite „boli infantile” au existat, bineînțeles, la dezvoltarea produselor ecologice, dar acestea țin deja de trecut. Astăzi nu mai trebuie să facem compromisuri în chestiuni ce țin de calitate sau posibilitate de prelucrare legate de utilizarea produselor sustenabile, straturile de acoperire sunt absolut echivalente cu produsele convenționale. Dimpotrivă, prelucrătorii au chiar avantaje decisive, întrucât produsele sustenabile sunt optimizate în sensul deșeurilor și al emisiilor sau sunt deosebit de eficiente în prelucrare.

ADLER a introdus de curând o gamă green. Ce este special la ea?

Între timp, putem să le oferim clienților noștri soluții sustenabile de aplicare a straturilor de acoperire pentru toate domeniile de utilizare – de la lacul pentru ferestre până la cel pentru mobilier, de la protecția lemnului până la produsele pentru meșterii amatori. Metaforic vorbind: într-o casă, fiecare suprafață poate fi acoperită cu un produs sustenabil de la ADLER. Am reunit această gamă de produse în cadrul liniei green. În acest sens, am supus fiecare produs individual unei certificări interne cuprinzătoare, în funcție de criterii obiective, care sunt absolut echivalente cu cele ale etichetelor ecologice uzuale. Doar produsele care ating cel mai înalt standard în categoriile mediu, sănătate și siguranță, precum și durată de viață ajung, în cele din urmă, în gama green. Pentru fiecare produs green există o fișă tehnică proprie de sustenabilitate, în care rezultatul acestei certificări este documentat în mod transparent. Asta înseamnă: clienții noștri primesc calitatea verificată cu care s-au obișnuit de la ADLER – inclusiv în chestiuni legate de mediu.

Ce evoluții se estimează în domeniul straturilor de acoperire sustenabile pentru următorii ani?

Mă aștept la multe evoluții ulterioare interesante în domeniul materiilor prime, nu doar în ceea ce privește sustenabilitatea – cuvântul-cheie materii prime regenerabile –, ci și în sensul funcționalității. Un al doilea subiect central este domeniul energiei, iar aici văd încă un mare potențial. Tot mai important devine aici faptul că branșele individuale conlucrează în strânsă legătură. Multe inovații importante au rezultat la ADLER, încă din trecut, din proiecte comune cu clienți, producători de materii prime sau instalații și, bineînțeles, cu organizații științifice. Astfel de ateliere de inovație vor deveni tot mai importante în viitor.

© by adler-lacke.com