Strategii inovative pentru produse vizionare

10 % din cifra de afaceri anuală este investită de cel mai important producător de lacuri din Austria, ADLER, în cercetare și dezvoltare, 110 de angajați lucrează în laborator și în tehnologia de aplicare din fabrica de lac din Schwaz. În acest sens ADLER urmează o direcție strategică clară: sustenabilitate și eficiență, „smart coatings“ și tehnologie inovativă de acoperire sunt principiile după care sunt dezvoltate noi produse și după care sunt optimizate cele existente.
27 ian. 2022

Ce înseamnă aceste accente strategice în practică explică Directorul General în Cercetare și Dezvoltare din cadrul ADLER, Dr. Albert Rössler.

Principiul sustenabilității

„În calitate de producător de lacuri ne interesează în primul rând chestiunea: cum putem să structurăm procesul de lăcuire mai atractiv și mai bine pentru clienții noștri”, rezumă Dr. Rössler. Calitatea și funcționalitatea unui strat de acoperire joacă aici un rol la fel de important ca eficiența în cadrul prelucrării și ca sustenabilitatea sa: „Sustenabilitatea este, ca să spunem așa, acoperișul strategiei noastre. Nu există la noi niciun proiect nou de dezvoltare dacă nu reprezintă o valoare adăugată în sensul sustenabilității.” Acest lucru începe de la alegerea materiilor prime – de exemplu, prin materiale regenerabile sau prin renunțare la biocide – și se încheie la durabilitatea suprafeței: „Straturile de acoperire de înaltă calitate permit o durată de viață mai mare și astfel o eficiență mai ridicată a resurselor”, explică Dr. Rössler.

Prelucrare eficientă

Același lucru se aplică și pentru prelucrare: „Procesul de acoperire necesită extrem de multe resurse. Dacă se reușește structurarea mai eficientă a acestui proces, nu rezultă doar valoare adăugată pentru client, ci se pot economisi și energie, materiale și deșeuri.” O capacitate de șlefuire îmbunătățită ca în cazul noii amorse aplicate prin pulverizare Aduro Ecofill Smart de la ADLER; sisteme eficiente precum lacul de mobilier Bluefin Smart, în cazul căruia este suficientă aplicarea unui singur strat de lac; uscare accelerată cum este Innolux Vita-Oil cu întărire prin UV; sau sisteme 3 în 1 eficiente precum lazura pentru protecția lemnului Lignovit, respectiv Pullex 3in1: fiecare dintre aceste produse contribuie la o mai mare eficiență și astfel la o sustenabilitate mai ridicată în procesul de acoperire. Și încă un aspect important pentru Dr. Rössler: „Cu cât un strat de acoperire poate fi folosit la o scară mai largă, cu atât mai puține produse sunt necesare pentru client. Acest lucru începe de la agenții noștri de întărire și de la impregnările utilizabile în mod universal și se încheie cu sistemele noastre de lacuri pentru mobilier care sunt adecvate pentru scopuri de utilizare variate.”

Rețetă smart

Cheia pentru aceste trăsături îmbunătățite de produs se află în rețeta lacului respectiv și în combinațiile inovative de materii prime. Acest lucru se aplică și pentru așa-numitele „smart coatings“ de care se preocupă în mod intensiv domeniul de cercetare și dezvoltare de la ADLER. Ce înseamnă asta? „Sarcina principală a unui lac este de a proteja și de a structura o suprafață. Cu ‚smart coatings‘ se încearcă acordarea unor funcționalități suplimentare pe parcurs”. Astfel, ADLER a dezvoltat primul strat de acoperire autoreparator pentru ferestre de lemn pe baza unei tehnologii brevetate de microcapsule. Lacul pentru mobilier Bluefin Pigmosoft deține o capacitate de autoregenerare în caz de zgârieturi și pierdere a strălucirii. Și straturile de acoperire pentru ferestre și uși de exterior de la ADLER pot fi dotate cu o funcționalitate specială anti-heat. „Momentan ne ocupăm în mod intensiv cu subiectul protecției împotriva incendiilor care dobândește o însemnătate tot mai mare prin explozia construcțiilor din lemn. În lunile ce urmează vom prezenta în acest sens o tehnologie de acoperire unică.”

Procesul viitorului

În cadrul tuturor acestor noi produse dezvoltate nu se ia în considerare doar produsul respectiv, ci întregul proces de acoperire de la pretratarea substratului și până la uscare și întărire. Astfel ADLER a prezentat de curând Abramotion, primul robot de șlefuire sensibil pentru ferestre din lemn. Perspective interesante oferă și noile tehnologii de acoperire cu care se preocupă cei de la ADLER în mod intensiv. În special de la procesul Excimer pentru suprafețe acoperite cu lac extrem de mate și rezistente are așteptări mari Dr. Rössler: „Avantajul pe care îl are Excimer este că instalația se poate integra cu efort minim în instalațiile de aplicare a stratului de acoperire existente.” O instalație Excimer proprie în cadrul tehnologiei de aplicare de la ADLER oferă posibilitatea de a optimiza portofoliul de produse pentru acest proces și în același timp să oferă clienților sprijin cu orientare practică. Sistemele optimizate de aplicare a stratului de acoperire sunt oferite de ADLER și pentru Calander Coating Inert, DLE sau imprimare digitală. „Imprimarea digitală este o tehnologie interesantă pentru suprafețe individuale în interior și în exterior”, explică Dr. Rössler. „Ne-am preocupat din timp de acest proces și putem oferi o structură optimă de acoperire din grunduire și strat de acoperire pentru fiecare domeniu de utilizare.”

Orientare spre client

În ultimii ani ADLER s-a consacrat ca un lider de inovație în domeniul finisării suprafețelor. Tot mai mulți prelucrători se bazează pe inovațiile de produs și competențele tehnologice ale fabricii austriece de lacuri. Rămâne întrebarea: care este secretul din spatele acestei puteri de inovație? Dr. Rössler știe răspunsul: „Inovația nu cade din cer, ci se face de către oameni: de către angajații noștri extraordinari de la ADLER cu competența lor de specialitate, cu creativitatea și implicarea lor.” Dar acesta nu este în totalitate secretul succesului, completează Dr. Rössler: „Inovația se întâmplă întotdeauna la punctele de intersecție. Necesită o strânsă interconectare cu instituții de cercetare care dezvoltă tehnologii de bază, sau cu furnizori cu care lucrăm la noi concepte privind materia primă. Înainte de toate are nevoie de schimbul de idei cu utilizatorii. Tehnicienii și dezvoltatorii noștri sunt mult timp la fața locului, la clienții noștri. Le studiem procesele, le cunoaștem provocările, ne notăm ideile lor și le integrăm în cadrul proceselor noastre de dezvoltare. Și în sens invers, și noi le oferim clienților noștri noi perspective, și anume în sensul procesului sustenabil de aplicare a straturilor de acoperire. Acest schimb deschis, bazat pe încredere ce are loc între parteneri de la egal la egal reprezintă solul fertil pe care prosperă inovația.”

ADLER – În venele noastre curge vopsea

Cu 670 de angajați, ADLER este cel mai mare producător austriac de lacuri, vopsele și materiale pentru protecția lemnului. Fondată în 1934 de Johann Berghofer, întreprinderea de familie este condusă astăzi, la a treia generație, de către Andrea Berghofer. 22.000 de tone de lac părăsesc anual fabrica din Schwaz, aprovizionând clienți din peste 30 de țări. ADLER dispune de societăți de distribuție în Germania, Italia, Polonia, Olanda, Elveția, Cehia și Slovacia; unica locație de producție este fabrica de vopsele ADLER din Schwaz/Tirol (A). ADLER este prima întreprindere din branșa sa 100% neutră din punct de vedere ecologic, încă din 2018. Printr-o multitudine de măsuri, ADLER și-a redus amprenta ecologică la minim. Emisiile reziduale inevitabile sunt compensate de ADLER prin certificate recunoscute de protecție a climei și participă astfel la finanțarea de noi proiecte de protecție a climei.

© by adler-lacke.com