Îmbinarea muncii manuale cu tehnologia avansată

În Mondsee, Austria, Villeroy & Boch produce mobilier de baie de înaltă clasă din lemn: la calitate ridicată, cu o abordare sustenabilă – și suprafețe lăcuite elegante de la ADLER.
27 ian. 2023

Există multe companii cu tradiție. Dar o poveste de succes mai veche de 270 de ani are o valoare excepțională. Se împlinesc fix 274 de ani de la înființarea Villeroy & Boch – 274 de ani în care producătorul de ceramică s-a transformat într-unul dintre cei mai importanți furnizori de seturi complete de produse pentru baie și wellness, precum și pentru zona de luat masa și decorațiuni. Furnizor al unei game complete: oricine își amenajează o nouă baie va primi nu numai un lavoar, o cadă sau instalații sanitare de la Villeroy & Boch, ci și mobilierul potrivit – și toate acestea la un design și o calitate maximă a produselor. În Mondsee, Austria, se produc anual aproximativ 50.000 de piese de mobilier: lucrul manual de precizie combinat cu tehnologia avansată și cu materiale de înaltă calitate, de la lemn până la finisarea cu straturi de acoperire de la ADLER.

Tradiție și inovație

La fel ca întreprinderea familială Villeroy & Boch, fabrica de mobilă asociată din Mondsee este, de asemenea, o afacere cu tradiție: fondată în 1890 sub forma unui atelier clasic de tâmplărie într-un sat, dezvoltată în 1972 și, din 1991, a devenit un sediu central de producție pentru mobilierul de baie Villeroy & Boch. „Parfumul tradiției, spiritul viitorului”: respectând această deviză, întreprinderea se bazează pe un amestec de procese manuale și automatizate care interacționează cu precizie – „astfel putem garanta standardele noastre de înaltă calitate și, în același timp, putem produce în mod eficient o gamă foarte complexă, cu modele și materiale variate”, explică Herbert Stabauer. Maestrul tâmplar lucrează în cadrul întreprinderii de peste 40 de ani și se ocupă în prezent de producția de mobilier de baie în cadrul Villeroy & Boch din Mondsee, în calitate de director general și director al fabricii. Această interacțiune bine pusă la punct între munca manuală și cea mecanică se poate observa clar în timpul unui tur al fabricii: manipularea panourilor – în stoc există peste 200 de materiale diferite – tăierea și șlefuirea se fac în mare parte cu ajutorul mașinilor. Un robot preia panourile din depozitul orizontal și le aduce la ferăstrăul complet automat, o mașină de lipit canturi, o freză CNC dotată cu un schimbător automat cu 68 de unelte și o mașină de șlefuit automată realizează următoarele etape de lucru. Cu toate acestea, uneori este necesară și o mână delicată - de exemplu, canturile din lemn masiv sunt șlefuite manual în vederea obținerii unei acoperiri optime a canturilor la aplicarea ulterioară a lacului.

Dublu rezistă mai bine

Și în cazul acoperirii, datorită sistemelor moderne, automatizarea și munca manuală autentică și calitativă se îmbină. Piesele cu forme geometrice complexe sau de dimensiuni foarte mici ale loturilor sunt lăcuite de echipa de la standul de vopsire, uneori este necesară și munca manuală pentru șlefuirea intermediară, iar ochii antrenați ai angajaților experimentați sunt responsabili pentru controlul final al calității suprafețelor lăcuite. În plus, un sistem de acoperire UV cu o mașină de lăcuit complet automată asigură obținerea unor suprafețe perfecte în cel mai scurt timp posibil. Sistemul curăță și de-ionizează mai întâi panourile și apoi utilizează un scaner 3D pentru a determina geometria piesei de prelucrat - premisa pentru aplicarea optimă a stratului de lac. Pistoalele mașinii automate de lăcuit acoperă apoi suprafața și canturile cu sistemul de lăcuire UV pe bază de apă de înaltă calitate Pigmolux DC de la producătorul austriac ADLER. „DC” vine de la „dual cure” – lacul este întărit de două ori: „Un întăritor clasic, pe de o parte, și razele UV, pe de altă parte, permit o reticulare optimă a stratului de lac. Acest lucru garantează timpi de prelucrare rapizi și acea rezistență, elasticitate și aderență în mediu umed deosebit de importante pentru mobilierul de baie”, explică Christian Schütz, director de vânzări ADLER. În colaborare cu tehnicienii din cadrul ADLER, procesul de aplicare a lacului UV pe bază de apă a fost adaptat în mod optim la cerințele Villeroy & Boch – „datorită structurii deosebit de fine a stratului de lac, suprafața capătă proprietăți optime împotriva amprentelor și un aspect lucios foarte bun”, relatează Schütz.

Sustenabil pe toate planurile

Pe lângă calitatea suprafeței, stratul de acoperire ADLER a impresionat Villeroy & Boch și prin eficiența sa: „Cu Pigmolux DC, putem utiliza un singur strat, fără a compromite calitatea suprafeței”, spune Herbert Stabauer. Acest lucru accelerează procesul de producție și reduce consumul de energie și de materiale – o contribuție importantă pentru o producție sustenabilă. „Subiectul sustenabilității este, în general, foarte important pentru noi”, subliniază Stabauer. Acest lucru implică, de asemenea, materiale și procese ecologice, dar nicidecum nu se limitează la acestea. Utilizarea prudentă a resurselor este, de asemenea, importantă pentru afacerea de familie. Exemple? Un calculator de optimizare reduce risipa pe parcursul tăierii panourilor. La celălalt capăt al procesului de producție, ambalajul este realizat la comandă pentru fiecare piesă de mobilier – acest lucru economisește materiale și reduce daunele cauzate de transport aproape la zero. Sistemele de lăcuire sunt echipate cu o instalație de aspersiune cu apă, alimentată dintr-un rezervor de apă de ploaie de 30.000 de litri. „Astfel, am reușit să înjumătățim consumul de apă și, de asemenea, să reducem efortul de curățare datorită conținutului scăzut de calcar”, spune Stabauer. De asemenea, Villeroy & Boch și-a asumat un angajament clar din punct de vedere al sustenabilității față de sediul din Mondsee, cu cele aproximativ 100 de locuri de muncă, care asigură 100% din energia electrică necesară prin utilizarea energiei hidroelectrice și colaborarea cu un partener regional de transport. În acest context, faptul că producătorul de lacuri ADLER se află la numai două ore de condus, în Schwaz, Tirol, este optim. Herbert Stabauer subliniază: „La Villeroy & Boch, nu facem lucrurile pe jumătate – întotdeauna ridicăm ștacheta foarte sus nu numai pentru noi, ci și pentru partenerii noștri. ADLER are standarde la fel de înalte ca noi în ceea ce privește calitatea, inovația și sustenabilitatea – acestea reprezintă o bază bună pentru un parteneriat de încredere.”

ADLER – În venele noastre curge vopsea

Cu 720 de angajați, ADLER este cel mai mare producător austriac de lacuri, vopsele și materiale pentru protecția lemnului. Fondată în 1934 de Johann Berghofer, întreprinderea de familie este condusă astăzi, la a treia generație, de către Andrea Berghofer. 21.000 de tone de lac părăsesc anual fabrica din Schwaz, aprovizionând clienți din peste 30 de țări. ADLER dispune de societăți de distribuție în Germania, Italia, Polonia, Olanda, Elveția, Cehia și Slovacia; unica locație de producție este fabrica de vopsele ADLER din Schwaz/Tirol (A). ADLER este prima întreprindere din branșa sa 100% neutră din punct de vedere ecologic, încă din 2018. Printr-o multitudine de măsuri, ADLER și-a redus amprenta ecologică la minim. Emisiile reziduale inevitabile sunt compensate de ADLER prin certificate recunoscute de protecție a climei și participă astfel la finanțarea de noi proiecte de protecție a climei.

© by adler-lacke.com