Ferestre istorice –protejate pentru viitor

Arhitectura secolelor anterioare le-a conferit multor orașe europene caracterul lor unic. Construcțiile nobile de ferestre sunt astfel absolut esențiale pentru senzația pe care o transmit fațadele istorice. Acest stil deosebit merită să fie păstrat pentru viitor. Prin renovarea cu noul sistem Histo de la ADLER ferestrele istorice din lemn dobândesc protecție optimă pentru mulți ani și își păstrează în același timp caracterul unic.
8 apr. 2022

Specialist pentru cazuri dificile

O aderență necorespunzătoare, supunere ridicată la umezeală, probleme cu îngălbenirea: provocările legate de renovarea ferestrelor istorice sunt numeroase – dar ADLER Histo le rezolvă pe toate. Stratul pe bază de solvenți se usucă rapid și are o aderență extraordinară și pe lemnul vechi, cu capacitate redusă de absorbție. În acest sens suprafața fără barieră de difuzie asigură un echilibru activ al umidității. În conformitate cu rețeta straturilor de acoperire pentru ferestre istorice, ADLER Histo este fabricat cu un procent ridicat de ulei de in. Aici este utilizat uleiul de in special modificat care dispune de o foarte bună rezistență și aderență extraordinară, chiar și pe lemnul vechi sau eventuale resturi de ulei de in.

Prelucrare eficientă

ADLER Histo este robust, de încredere – și versatil: stratul de acoperire este adecvat pentru procesul de aplicare cu pensula, precum și pentru cel prin pulverizare. „Astfel elementele fixe pot fi vopsite pe șantier, în timp ce tocurile și obloanele ferestrelor pot fi renovate eficient prin procesul de pulverizare”, explică Dr. Markus Fessler, director de dezvoltare pentru lacuri pentru ferestre și vopsele pentru construcții la ADLER. Primul strat de acoperire cu Histo Base asigură o aderență perfectă – și anume nu doar pe lemn, ci și pe metal. „Feroneria poate fi astfel vopsită simplu în același timp și astfel este protejată împotriva ruginii”, spune Fessler. Aplicarea în două straturi a vopselei de acoperire Histo Protect conferă ferestrelor la final suprafața plină de stil cu aspectul mat al mătăsii atât pe alb, cât și în nuanțe de culoare selecționate. Dacă în cadrul unui proiect de renovare este prelucrată doar o parte din fereastră, iar restul este refăcut, atunci ADLER are și aici oferta potrivită: cu straturile de acoperire pe bază de apă ale gamei Aquawood se pot obține suprafețe care sunt asortate perfect cu respectivul sistem Histo.

Soluție sustenabilă

Revalorificare în loc de eliminare: acest crez se aplică și pentru ferestre. Păstrarea ferestrelor istorice printr-o renovare corespunzătoare și valorificarea lor astfel este în totalitate în conformitate cu principiile sustenabilității. Cu sticlă izolatoare modernă, garnituri noi și stratul de acoperire potrivit de la ADLER, chiar și ferestrele vechi de sute de ani pot fi aduse la cel mai nou nivel. Astfel, departamentul de cercetare și dezvoltare de la ADLER s-a concentrat mult pe obținerea unei rețete ecologice pentru sistemul Histo: stratul de acoperire este fără solvenți aromatici și fără alte ingrediente dăunătoare, așa cum se întâmplă adesea în cazul vopselelor clasice pe bază de ulei de in. În plus, ADLER Histo nu conține biocide – „dacă se dorește în mod explicit o protecție chimică a lemnului, atunci acesta poate fi tratat întâi cu grund de impregnare Pullex”, completează Fessler. Un procent de 80 % de materii prime naturale raportat la pelicula de lac uscată accentuează în plus bilanțul ecologic pozitiv al sistemului de renovare a ferestrelor. Astfel, ferestrele istorice sunt în formă pentru un viitor sustenabil.

ADLER – În venele noastre curge vopsea

Cu 670 de angajați, ADLER este cel mai mare producător austriac de lacuri, vopsele și materiale pentru protecția lemnului. Fondată în 1934 de Johann Berghofer, întreprinderea de familie este condusă astăzi, la a treia generație, de către Andrea Berghofer. 22.000 de tone de lac părăsesc anual fabrica din Schwaz, aprovizionând clienți din peste 30 de țări. ADLER dispune de societăți de distribuție în Germania, Italia, Polonia, Olanda, Elveția, Cehia și Slovacia; unica locație de producție este fabrica de vopsele ADLER din Schwaz/Tirol (A). ADLER este prima întreprindere din branșa sa 100% neutră din punct de vedere ecologic, încă din 2018. Printr-o multitudine de măsuri, ADLER și-a redus amprenta ecologică la minim. Emisiile reziduale inevitabile sunt compensate de ADLER prin certificate recunoscute de protecție a climei și participă astfel la finanțarea de noi proiecte de protecție a climei.

© by adler-lacke.com