Băgăm mâna în foc pentru acest lucru: protecție fiabilă contra incendiilor

Lemnul este materialul de construcție preferat în momentul actual. Indiferent că este vorba despre școli sau supermarket-uri, hale de producție sau un complex rezidențial: construcțiile din lemn sunt în plină expansiune. Iar acest lucru, aduce cu sine provocări noi, de exemplu, în ceea ce privește protecția contra incendiilor. Prin intermediul stratului de acoperire cu protecție contra incendiilor Pyrolan Expand, ADLER a dezvoltat o soluție versatilă, fiabilă și ecologică.
26 mai 2023

Protecția contra incendiilor este o problemă generală acolo unde se construiește cu lemn: în clădirile publice, cum ar fi instituții administrative, de învățământ și sanitare; în căile de evacuare și salvare și în barierele de protecție contra incendiilor; în gări și aeroporturi, în construcția de târguri și magazine sau în teatre. Pentru multe din aceste domenii de aplicare, sistemul de acoperire Pyrolan Expand de la ADLER, oferă soluția optimă. Vopsirea este simplă și versatilă în aplicare și permite păstrarea aspectului natural al suprafeței lemnului sau colorarea acesteia în numeroase nuanțe. În plus, structura stratului de acoperire este complet pe bază de apă și nu conține formaldehidă și nici biocide, metale grele și halogeni, astfel încât, în caz de incendiu nu se eliberează substanțe toxice, cum ar fi formaldehida. Și cel mai important lucru: prin B-s1, d0, Pyrolan Expand atinge cea mai bună clasă de protecție contra incendiilor în conformitate cu EN 13501-1 posibilă pentru materialele de construcție combustibile, cum ar fi lemnul și materialele pe bază de lemn.

Tehnologie inovatoare

Stratul de acoperire atinge acest factor ridicat de protecție contra incendiilor prin combinația inovatoare de materii prime din grundul Pyrolan Expand Base. La temperaturi ridicate – în jur de 300 de grade – se formează o spumă de carbon care acoperă lemnul ca un strat protector contra flăcărilor. Astfel, se întârzie considerabil formarea și extinderea unui incendiu. „În caz de incendiu, timpul este un factor decisiv”, a declarat Stefan Frumlacher care s-a numărat printre cei responsabili pentru dezvoltarea noului produs în laboratorul ADLER. „Cu cât lemnul este protejat mai mult, cu atât mai mare devine intervalul de timp pentru evacuare, intervenția echipelor de salvare și combaterea incendiului. Și, de asemenea, este esențial pentru structura unei construcții din lemn ca o construcție portantă să fie protejată cât mai bine posibil contra unui incendiu.”

Utilizare eficientă

Pe lângă funcționalitatea ridicată, Pyrolan Expand se distinge și prin numeroasele opțiuni de utilizare. Stratul de acoperire poate fi pulverizat, aplicat cu pensula sau cu trafaletul, iar în procesul de pulverizare sunt suficiente două cicluri de lucru: mai întâi se aplică grundul Pyrolan Expand Base, apoi se aplică stratul de finisaj Pyrolan Expand Top. Stratul de finisaj asigură păstrarea permanentă a funcției de protecție contra incendiilor, protejând în același timp lemnul contra deteriorării și a murdăriei. Acest lucru face posibilă și acoperirea ulterioară a elementelor din lemn deja montate în interior, pentru a crește protecția împotriva incendiilor. În plus, Pyrolan Expand oferă numeroase opțiuni în materie de design: „În varianta de acoperire transparentă, am optimizat colorarea stratului de acoperire pentru numeroase specii comune de lemn, ca de exemplu, molidul sau bradul, pentru a păstra aspectul natural al lemnului. În plus, putem oferi diverse nuanțe pentru Pyrolan Expand, ca variantă opacă”, a declarat Stefan Frumlacher.

Protecție eficientă contra incendiilor

Bernhard Schiffthaler, Key Account Manager în cadrul ADLER pentru construcțiile din lemn din Austria, vede potențialul enorm al noului sistem de acoperire: „În prezent, protecția eficientă contra incendiilor este posibilă preponderent doar cu soluții tehnice complicate. Alternativa este de multe ori, îmbrăcarea suprafețelor de lemn cu plăci de gips carton, de exemplu, prin care se pierde aspectul natural al lemnului. În schimb, Pyrolan Expand oferă protecție eficientă contra incendiilor și, în același timp, păstrează naturalețea suprafețelor din lemn.” Protecție fiabilă contra incendiilor, aspect elegant și aplicare eficientă: Pyrolan Expand oferă astfel noi oportunități în ceea ce privește construcțiile moderne din lemn.

ADLER – În venele noastre curge vopsea

Cu 720 de angajați, ADLER este cel mai mare producător austriac de lacuri, vopsele și materiale pentru protecția lemnului. Fondată în 1934 de Johann Berghofer, întreprinderea de familie este condusă astăzi, la a treia generație, de către Andrea Berghofer. 21.000 de tone de lac părăsesc anual fabrica din Schwaz, aprovizionând clienți din peste 30 de țări. ADLER dispune de societăți de distribuție în Germania, Italia, Polonia, Olanda, Elveția, Cehia și Slovacia; unica locație de producție este fabrica de vopsele ADLER din Schwaz/Tirol (A). ADLER este prima întreprindere din branșa sa 100% neutră din punct de vedere ecologic, încă din 2018. Printr-o multitudine de măsuri, ADLER și-a redus amprenta ecologică la minim. Emisiile reziduale inevitabile sunt compensate de ADLER prin certificate recunoscute de protecție a climei și participă astfel la finanțarea de noi proiecte de protecție a climei.

© by adler-lacke.com